השירות הבולאי - בול מה שאתה צריך לדעת

בולי ישראל משקפים את פניה המגוונים של ישראל, ומהווים שגרירי מסרים זעירים הנישאים על גבי מכתבים לכל רחבי תבל.

השירות הבולאי בחברת דואר ישראל מופקד על התכנון, ההנפקה והשיווק של בולי ישראל, חותמות דואר ופריטים דואריים אחרים. בולי ישראל רכשו לעצמם שם מכובד בעולם בשל רמתם האמנותית, וההקפדה על איזון בין מספר ההנפקות בשנה, מיגון הנושאים והערך הנקוב של הבולים. מיטב מעצבי הבולים בישראל מקנים לבולים אלה את ערכם האמנותי, וזכו בפרסים בין לאומיים רבים.                                                     

בכל שנה מונפקים כ-50 בולים ב-4 הופעות, ומלבדם גם מעטפות היום הראשון, דפיות לאיסוף בולים, אלבום שנתי ועוד. כמוצר נילווה פותח דף המזכרת, שהוא פריט מכובד בעל סממן היסטורי. מוצרים אחרים הם תוויות ביול מסוגים שונים, וגיליונות "הבול שלי" – שירות "הבול האישי" שמאפשר ליצור בקלות ובמהירות  גיליון בולים עם תמונה אישית.

ישראל היא המדינה היחידה בעולם שלכל הבולים שהיא מנפיקה מוצמד ספח הסבר המכונה "שובל". השובל, שהפך לסימן ההיכר של בולי ישראל, מוסיף מידע על תוכן הבול ומעשיר את העיצוב.

 

לשירות הבולאי יש מנויים בארץ ובחו"ל. מנויי השירות הבולאי מייצגים חתך של החברה הישראלית ובהם גם שרים וחברי כנסת, ראשי ערים, משפטנים, כלכלנים ואנשי עסקים מן השורה הראשונה, עיתונאים, אנשי דת, מדענים ואנשי אקדמיה. הבולים משווקים ישירות למנויים וגם באמצעות יחידות הדואר ברחבי הארץ, סוחרי בולים בישראל וסוכנים מסחריים בחו"ל.

השירות הבולאי מופקד על טיפוח הבולאות בארץ, ותומך בהתאחדות בולאי ישראל המארגנת את מועדוני הבולאים בארץ ומסייעת בהגברת המודעות לבולאות בקרב בני הנוער בישראל, באמצעות מערכת החינוך וחוגי בולאות לנוער. מדי שנה ההתאחדות מקיימת את כנס יום הבולאות. דואר ישראל מלווה את פעילותו של המוזיאון לדואר ולבולאות במתחם מוזיאון ארץ ישראל, תל-אביב.

תהליך הנפקת בול

כפי שהוא קבוע בחוק, עשוי לארוך כשנתיים, מאחר שהוא מחייב אישורים רשמיים. כל בול מונפק בעקבות החלטת ממשלה, בדיוק כמו הנפקת שטר כסף.

זה מתחיל מחיפוש הנושא הראוי להנצחה על גבי בול באמצעות מודעות אל הציבור הרחב בבקשה להציע נושאים לבולים, ואכן אנשים נענים לאתגר. לאחר מכן, מתבצע תהליך של המלצות לנושאי הבולים של ועדת התכנון לנושאי הבולים שיונפקו בשנה פלונית. הוועדה בודקת את ההצעות, ממיינת אותן ובוחרת מתוכן את ההצעות המתאימות ביותר, תוך הקפדה על תמהיל נושאים נכון. בהמשך הבולים שהוחלטו מגיעים לאישור הממשלה ע"י שר התקשורת. 

לאחר שהממשלה אישרה את רשימת הנושאים לבולים חדשים, מתחילים בשירות הבולאי לעבד את הרעיונות: מה אפשר להראות בבול כדי שיעביר בצורה הטובה ביותר את הרעיון הקשור בבול? מה יהיה כתוב בבול (פרט לשם "ישראל" בשלוש שפות): מלה או שתיים אשר מסבירות את הבול, ומה יהיה המידע הנוסף שיופיע בבול: ציור, משפט או סמל. יש לזכור כי השטח הפנוי בבול הוא מצומצם ביותר.

השירות הבולאי פותח בתחקיר יסודי, לומד את החומר מאנשים אשר קשורים לנושא, ובסופו של התחקיר פונה למעצבים גראפיים ומתחיל עיצוב תרשים הבול.

כאשר משלימים את כל המלאכה - עיבוד התרשים, קביעת הכיתוב, ערך הבול ועיצוב השובל - מביאים את העיצוב הסופי לאישור שר התקשורת.

עם קבלת אישור השר, מתחיל שלב הדפוס. ובסופו של דבר פרסום לקהל הרחב.

משחקים פראלימפיים

המשחקים הפראלימפיים הם משחקים מקבילים למשחקים האולימפיים. המשחקים הפראלימפיים הראשונים התקיימו ברומא 1960. מאז מתקיימים המשחקים הפראלימפיים אחת ל-4 שנים, ומ-1988 הם מתקיימים באותו כפר אולימפי ותחת אותה ועדה מארגנת. ישראל הייתה מחלוצות הספורט הפראלימפי הבין-לאומי. בשנות השישים, השבעים והשמונים זכו הספורטאים הפראלימפיים הישראלים, רובם נכי צה"ל ונפגעי מגפת הפוליו, בהישגים מרשימים ובמדליות רבות.
עם השנים השתלבו בספורט הפראלימפי ההישגי מדינות נוספות, והרמה ההישגית בענפי הספורט השונים הגיעה לשיאים חדשים.
המשחקים הפראלימפיים בפריז נפתחו ב-28/8/24. בטקס הפתיחה צעדו כ- 4,000 ספורטאים מתוך כ-180 מדינות. במשלחת הישראלית צפויים להתחרות למעלה מ-28 ספורטאים בלמעלה מ-10 ענפים.
הענפים שמצויינים בבולים הם: כדורשער (ענף ייחודי המיועד לספורטאים עיוורים ולקויי ראייה. בכל קבוצה 3 שחקנים, והמטרה היא להבקיע כמה שיותר שערים לשער הקבוצה היריבה.), חתירה (הענף נכנס לראשונה לתוכנית המשחקים הפראלימפיים בבייג'ן 2008, ומתחרים בו ספורטאים עם לקויות מוטוריות, עיוורים ולקויי ראייה.), טניס בכיסאות גלגלים (נכנס לתוכנית המשחקים הפראלימפיים לראשונה באתונה 2004.)

  

אומנות קיר השוק, ירושלים

בחנוכה 2001 נחנך ברחוב אגריפס בירושלים ציור קיר 'שוק מחנה יהודה', פרי יצירתה של הסדנה Citécréation (עיר היצירה) מליון שבצרפת. הציור, שנקבע על קיר בטון חשוף,
נעשה בטכניקה המכונה 'אחיזת עיניים', ופרטיו נדמים בעיני המתבונן כמציאות.

קיר הפח בצידו המערבי של בית מגורים רב קומות, שנבנה בשנים 1935–1937 ברחוב אגריפס, סימל הזנחה ועוני. מאז שנת 1987 נמצא האזור בתהליך של שיקום ופיתוח
סביבתי, קהילתי ותיירותי.

בפעולת הציור היו שותפים עיריית ירושלים, משרד התיירות, החברה הממשלתית לתיירות, משרד השיכון והחברה שביצעה את הפרויקט – החברה לפיתוח מזרח ירושלים.
ברקע צוירו שכונות ירושלים וההרים הסובבים אותה. בציור משולבות דמויות מוכרות של תושבים וסוחרים. בקשת, מעל ציור חנות הדגים, בולטת אבן ראשה ובה תבליט האריה משער
האריות, שהיה לאחד מסימני ההיכר של הירושלמיוּת בעיני התושבים. שוק מחנה יהודה נתפס בעיני
תושביו כמרכז ההוויה הירושלמית – מקום שבו נשמרת המורשת המקומית, האותנטית
והלאומית.
בסוף שנת 2022 ציין שוק מחנה יהודה 100 שנה להיווסדו.

הימ"מ - היחידה הלאומית לחילוץ בני ערובה ולוחמה בטרור

הימ"מ היא יחידת עילית לטיפול באירועי קיצון וכפופה למשטרת ישראל ולמג"ב, אך משמשת כזרוע מבצעית טקטית לשב"כ ולשאר ארגוני הביטחון והמודיעין בישראל. היחידה מאגדת יכולות ואמצעים ייחודיים להשתלטות וחילוץ בני-ערובה, ללחימה בטרור ובפשיעה חמורה.
הימ"מ נחשבת בעולם לאחת מחמש היחידות המובילות והמנוסות ביותר בתחומה, ומהווה מודל עבור היחידות המקבילות לה.

לוחמי הימ"מ שואפים למצוינות ומחויבים ליצירתיות בביצוע המשימות. תחושת הנוחות בסביבת חוסר הנוחות הינה חלק מצופן ההצלחה של לוחם הימ"מ. 
הלוחם בקצה המבצעי נדרש לפעול בקור רוח, לקבל החלטות מבצעיות ולהביא לידי ביטוי את סך כל מיומנויות הלחימה שרכש בהכשרתו.


לזכרם
במהלך הלחימה המתמשכת בטרור מאז נוסדה הימ"מ איבדה היחידה 27 מטובי בניה, שבמותם "ציוו לנו את החיים".
זו הימ"מ - לוחמיה ומפקדיה יהיו הראשונים לפעול לביצוע המשימה ויחתרו למגע באומץ לב, תוך סיכון עצמי וגבורה עילאית!

ספארי

המילה "ספארי" מקורה בשפה הסוואהילית המדוברת באפריקה, ופירושה "מסע". הביקור בספארי הוא מסע מרתק בעקבות בעלי החיים בסוואנה האפריקנית, הנמצאת כאן ברמת גן. בעלי החיים בספארי נעים באופן חופשי בעדרים גדולים, וכמו התיירים באפריקה גם אתם תהיו אורחיו של הטבע ותצפו בהתנהגות האופיינית לכל בעל חיים. בספארי מצוי האוסף הגדול ביותר של בעלי חיים במזרח התיכון, ויש בו כ-1,200 בעלי חיים מ-126 מינים שונים באומדן. בתוך גן החיות ניתן למצוא פילים אפריקניים ואסיאתיים, ג'ירפות וכן בעלי חיים בסכנת הכחדה חמורה, כמו אורנגאוטן, גורילה, טיגריס ועוד.
הספארי חרת על דגלו את נושאי החינוך ושמירת הטבע, והוא מוביל את אחד הפרויקטים הגדולים בעולם לטיפול בחיות בר ולשיקומן. בית החולים לחיות בר הוא תולדה של שיתוף פעולה פורה בין הספארי ובין רשות הטבע והגנים.
מדי שנה מגיעות לבית החולים יותר מ-6,000 חיות בר שנפגעו בטבע, ולאחר טיפול ושיקום רובן מושבות אל הטבע. הספארי חבר בארגון גני החיות העולמי והאירופי, והוא משתתף בתוכניות הרבייה של הארגון האירופי לבעלי חיים בסכנת הכחדה. כמו כן הוא לוקח חלק במיזמים ישראלים, כמו התוכנית לריבוי נשרים והשבתם אל הטבע.

הקרנף רחב השפה הדרומי (קרנף לבן) נבחר להיות סמלו של הספארי בשל תרומתו הרבה של הספארי לתוכנית הרבייה של ארגון גני החיות האירופי. הקרנף הראשון שנולד בספארי נקרא "שלום". הוא נולד בשנת 1979, סמוך לביקורו של נשיא מצרים סאדאת בישראל, וקיבל את שמו במחווה להסכם השלום המרגש עם מצרים.

  

ארבעת המינים

מצוות נטילת ארבעת המינים בחג הסוכות מופיעה בתורה, בספר ויקרא: "בַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר יוֹם לַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי... תָּחֹגּוּ אֶת חַג ד' שִׁבְעַת יָמִים... וּלְקַחְתֶּם לָכֶם בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן פְּרִי עֵץ הָדָר, כַּפֹּת תְּמָרִים, וַעֲנַף עֵץ עָבֹת, וְעַרְבֵי נָחַל".

במסורת חז"ל נקבע כי המונח "פרי עץ הדר" הוא האתרוג, "כפות תמרים" הוא הלולב (ענף עץ התמר הצומח במרכז הדקל לפני שהעלים נפרדים זה מזה), "ענף עץ עבות" זוהה כענף של עץ ההדס, ו"ערבי נחל" מתייחס לענפי עץ הערבה.
בתקופה שבית המקדש היה קיים נהגו לקיים את מצוות נטילת ארבעת המינים רק בירושלים, אולם לאחר חורבן הבית הרחיבו חכמים את תחולת המצווה וקבעו כי יש ליטול את ארבעת המינים בכל מקום "זכר לחורבן".
התורה, כדרכה במרבית המצוות, לא סיפקה נימוק או סיבה לנטילת ארבעת המינים, ולאורך השנים הופיעו בספרות חז"ל מדרשים שונים שנועדו להסביר את מהות המצווה. אחד ההסברים, המופיע במדרש "ויקרא רבה", ובנוסח כמעט זהה במדרש פסיקתא דרב כהנא מדמה את ארבעת המינים לחלקים שונים מעם ישראל:
מה אתרוג זה יש בו טעם ויש בו ריח, כך ישראל יש בהם בני אדם שיש בהם תורה ויש בהם מעשים טובים... מה התמרה הזו יש בו טעם ואין בו ריח, כך הם ישראל יש בהם בני אדם שיש
בהם תורה ואין בהם מעשים טובים... מה הדס יש בו ריח ואין בו טעם, כך ישראל יש בהם בני אדם שיש בהם מעשים טובים ואין בהם תורה... מה ערבה זו אין בה טעם ואין בה ריח, כך הם
ישראל יש בהם בני אדם שאין בהם לא תורה ולא מעשים טובים...
למרות מגוון התכונות שיש לחברי הקבוצות השונות המרכיבות את עם ישראל, מדגיש המדרש כי הם מהווים חלקים מעם אחד, אשר חוזקו בכך שהוא מאוגד יחד ללא אפליה, ואין מדירים מתוכו אף אחד מחלקי האוכלוסייה. נטילת ארבעת המינים יחד, כשהם קשורים ואחוזים זה בזה, היא המסמלת את השיאים אליהם מגיע עם ישראל כשהוא פועל באחדות מלאה.
אמר הקדוש ברוך הוא: יוקשרו כולם אגודה אחת, והן מכפרין אלו על אלו. ואימתי הוא מתעלה, כשהן עשויין אגודה אחת.

      

מארז שולחים ומברכים

מארז שולחים ומברכים – ערכה להרכבה של תיבת מכתבים ו- 40 גליות מבויילות למשלוח ברכת שנה טובה, קהל היעד ילדים בכיתות הנמוכות וגני ילדים, מחיר הערכה 145 ₪

פולדר בולים לשנת 2023

פולדר בולים לשנת 2023 – מארז הכולל את כל בולי  2023 ועלוני ההסבר , מחיר הפולדר 250 ₪

מחירים

מוצר מחיר
גיליון בול ימ"מ 124.5 ₪
דף מזכרת ימ"מ 25 ₪
גיליון ספארי קרנף 32.40 ₪
גיליון ספארי אריה 39.60 ₪
גיליון ספארי זברה 156.60 ₪
דף מזכרת משחקים הפראלימפיים 30 ₪
גיליון משחקים הפראלימפיים כדורשער 112.50 ₪
גיליון משחקים הפראלימפיים טניס כיסאות גלגלים 66 ₪
גיליון משחקים הפראלימפיים חתירה 124.50 ₪
גיליונית מזכרת אומנות הקיר, השוק 20 ₪
גיליון מועדים התשפ"ה 43.20 ₪
דף מזכרת משחקים אולימפיים 30 ₪
דף מזכרת זק"א 25 ₪

פתח צ'אט