דלג לתוכן מרכזי

יצוא מישראל ומסחר בינלאומי - 7 צעדים ראשונים

המהפכה הדיגיטלית הפכה את העולם לכפר גלובלי קטן ומחובר. אנחנו מקושרים לכל מקום בעולם, יכולים לדבר, להתכתב, לשלוח קבצים וכמובן למכור מוצרים ושירותים.

המהפכה הטכנולוגית הזו שיפרה אספקטים רבים בחיים והפכה גם את המסחר לפשוט ונוח.

היא מקצרת מרחקים ופותחת דלתות חדשות עבור עסקים קטנים ובינוניים, וגם עבור אנשים שמעוניינים לעסוק בסחר בינלאומי . 

ניהול עסק גלובלי ויצוא סחורות מישראל לכל העולם הם אופציה נוחה עבור ישראלים רבים, שזיהו את ההזדמנות לעסוק ביצוא מישראל, לכל העולם.

אתרים כמו איביי, שופיפיי ועלי אקספרס, הפכו את מה שהיה פעם חלום למציאות, ומציעים פלטפורמה קלה ויעילה למסחר בינלאומי.  אין צורך בחנות פיזית, ברחוב, עם ארנונה כבדה. לא עוד חנות שמוגבלת למספר העוברים והשבים באותו רחוב. כל העולם נפתח. נשאר רק לעשות את זה נכון.
לפניכם 7 צעדים קטנים וחשובים שיעזרו לכם להתחיל ברגל ימין את המסע שלכם ביצוא מישראל.

1. מתחילים בהתחלה - מול משרדי הממשלה

לפני שמתחילים במסע המרתק של מסחר בינלאומי נרצה לוודא שאנחנו עוסקים ביצוא מישראל לפי הכללים והמגבלות ולהיות בטוחים, שאנחנו עובדים נכון וחוקי, כדי להמנע מטעויות שיגרמו ל"הפתעות" ולנזק כספי.

את זה עושים מול משרד הממשלה, המתאים לסוג הסחורה שאתם מייעדים ליצוא מישראל.
נסו לבדוק באתר המשרד אילו דרישות או מגבלות חלים על הסחורות שאתם מתכוונים למכור. האם ישנן מגבלות על חומרי גלם, דרישות לגבי האריזה, אישורים שיש להמציא ועוד.
למשל, עבור ייצוא מישראל של דגים  התחילו את הבדיקה באתר משרד החקלאות.

עבור ייצוא מישראל של יהלומים,  משרד הכלכלה והתעשיה הוא הכתובת הראשונה שלכם.

מוצרי קנביס רפואי? התחילו באתר משרד הבריאות. 

ייצוא מישראל של מוצרי מזון? יתכן שתצטרכו להפיק תעודת מקור מלשכת המסחר או תעודת כשרות.
חלק ניכר מהתהליכים, כולל בקשה לרשיון יצוא, ניתן להשלים בצורה נוחה באתר הייעודי של משרדי הממשלה.

2. בדיקת המגבלות בארץ היעד

מסחר בינלאומי מחייב אתכם לדעת מהם הכללים והמגבלות שמטילים משרדי הממשלה - גם בארץ היעד שבה אתם מעוניינים למכור את היצוא מישראל.
מייצאים מצות לקהילה היהודית בפריז?
תצטרכו לדעת מהן תקני הבטיחות המזון של צרפת, כיצד עליכם לארוז ולשנע את המצות, אילו תויות צריכות להיות על המוצר, תנאי האחסון, שעורי המכס והמע"מ החלים עליכם ועוד. אתר השגרירות או הקונסוליה הצרפתית יכולים להיות התחלה טובה עבורכם.

מייצאים טכנולוגיות כמו מחשב השקיה לשוק האמריקני? אתם בוודאי רוצים לעמוד בתקנות מינהל הייצוא של ארה"ב (EAR).

מייצאים אבוקדו לאירופה? תרצו לוודא שמשרד החקלאות המקומי לא מגן על מגדלי האבוקדו המקומיים באמצעות מגבלות על סחר בינלאומי.

3. חוזה המכר מול ארץ היעד

כדי להפיץ את המוצר או השירות שלכם בחו"ל תצטרכו לחתום על חוזה מכר עם גורם מקומי. סחר בינלאומי ישנו מחייב גישור על פערי תרבות והבדלי חקיקה בשני אזורים גאוגרפיים ותרבותיים שונים. לכן, מקובל לחתום על תנאי מכר (®Incoterms). מדובר בנורמות המקובלות  של תנאי הסחר הבינלאומי שנוסחו במאה הקודמת כדי למנוע אי-הבנות לגבי חוזים, שבמסגרתם סחורה מועברת מעבר לגבולות של מדינות. התנאים מגדירים את חלוקת האחריות ומי מהצדדים אמור לכסות את עלויות המשלוח. כך מונעים אי הבנות וסיכסוכים כספיים מיותרים.

4. סליקה

כרטיס אשראי בינ"ל או חשבון PAYPAL יספקו לכם ברוב המקרים את כל מה שאתם צריכים כדי לקבל ולהעביר כספים במסגרת ולעסוק בסחר חוץ. במקרה שאתם זקוקים לסליקה באתר ייעודי, תצטרכו להתקשר עם חברה המספקת שירותי סליקה ולהטמיע באתר שלכם את ממשק הסליקה של הספק שבחרתם.

5. בחירת משלוח בינלאומי

כמי שעוסק ביצוא מישראל, ישנה חשיבות רבה בבחירת הספק, שיבצע שילוח בינ"ל עבורכם.

הספק שתבחרו יטפל בכל האספקטים הקשורים בחבילה: ביטוח, הוכחת משלוח ומילוי טפסים לרשויות השונות המעורבות בשילוח בינלאומי.

עלויות השילוח הבינלאומי מוערכות בין 4% ל-8% מגובה המכירה, כך שהבחירה במשלח מתאים היא משמעותית.
לרשותכם אופציות מגוונות לחברות משלוחים לחו"ל וכמובן דואר ישראל והשירות Eco Post המיועד לסוחרים בינלאומיים, ומאפשר שליחת חבילות (במשקל של עד 2 ק"ג) ומעקב אחריהן עד לביצוע המסירה בארץ היעד.

6. בירוקרטיה

מסחר בינלאומי יכול להיות עיסוק מספק ומתגמל במיוחד, והוא דורש מן הסתם תשומת לב לפרטים והימנעות מטעויות יקרות. הדרך מהרעיון ועד למימוש פירות ההצלחה עוברת בלא מעט בירוקרטיה ו… טפסים.

תצטרכו להתמודד עם רשויות המכס בשתי המדינות, ולדקדק בפרטים מול הגורמים שמשנעים עבורכם את החבילות לחו"ל, כולל חברות ההובלה באויר, בים וביבשה. חשבון ספק, תעודת אריזה, שטר מטען ימי, שטר מטען אוירי, שטר מטען משולב, כל אלה טפסים שונים שנדרשים במדינות שונות במצבים שונים - תתכוננו להכיר אותם מקרוב.

חלק מהספקים שעוסקים בשילוח בינלאומי יוכלו לסייע בהפקה ובמילוי הטפסים עבורכם.

7. ביטוח החבילה במסחר בינלאומי

מסחר בינלאומי  נחשב פעולה מורכבת, בעיקר כשמדובר בסחורות וטובין שנעים, פיזית, בין מדינות או בין יבשות. 

חברות שילוח מציעות ביטוח סטנדרטי לחבילות, שמכסה עד תקרה מסויימת. אם אתם עוסקים במסחר בינלאומי  של סחורות יקרות במיוחד, נסו לברר בנוגע לרכישת ביטוח נוסף, שיכסה את ההפרש בין מחיר החבילה ותכולתה לסכום הפיצוי הסטנדרטי הקבוע עבור חבילות משונעות.

הדרך להצלחה ביצוא מישראל עוברת בהכנה יסודית, הבנה של הרגולציה המקומית והבינלאומית, ובחירה נכונה של שותפים עסקיים. בהצלחה בהגשמת היעדים והמטרות שלכם במסחר בינלאומי.